Wanneer switchen van arbodienst?
Mark Idzinga • 22 november 2024

Toen ik vorige week de nota van mijn energiemaatschappij kreeg ik, schrok ik. Ik snap dat oktober iets hoger uitvalt dan pak ‘m beet juli of augustus, maar dit was wel veel hoger.

In dezelfde week kreeg ik een mail van een energievergelijker. Overstappen van leverancier zou mij veel kunnen besparen.



Hebben ze gelijk?


Op zich ben ik best wel een fan van vergelijkingssites. Ik geloof in transparantie. Maar ik snap ook dat die sites het moeten hebben van overstappers. Als iedereen levenslang bij dezelfde leverancier zou blijven, heeft Ben van Gaslicht.com natuurlijk geen brood op de plank. 

 

Toch kun je beter eerst nog wat anders doen voordat je een eventuele overstap overweegt: kritisch kijken naar je eigen gedrag en energieverbruik. Want daar valt zoveel mee te besparen, daar kan een overstap niet tegenop.



Hetzelfde geldt voor arbodienstverlening 



Ook in arboland hebben we mooie vergelijkingssites. Met duidelijke verschillen tussen aanbieders op het gebied van tarieven en dienstverlening.


Maar ook hierbij is het slim om - voordat je wéér gaat switchen van arbodienst - kritisch naar het gedrag in je eigen organisatie te kijken. 


Je kunt bij de beste en goedkoopste arbodienst van Nederland zitten, maar als je die arbodienst ‘voedt’ met ziekmeldingen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden, dan heb je waarschijnlijk nog steeds te maken met veel onnodig ziekteverzuim en dus ook veel onnodige verzuimkosten.


Wat zijn dan die dingen die jezelf als organisatie kunt doen om onnodig ziekteverzuim terug te dringen?


Denk bijvoorbeeld aan:


  • Het consequenter voeren van goede frequent-verzuim-gesprekken en preventiegesprekken.
  • Leidinggevenden die goed luisteren en vervolgens op een juiste manier handelen in een ziekmeldingsgesprek.
  • Een betere taakverdeling tussen HR en leidinggevenden.
  • Veel meer en slimmer gebruik maken van de arbeidsmogelijkheden die zieke werknemers hebben. Zodat die arbeidsmogelijkheden niet thuis op de bank zitten zoals nu waarschijnlijk vaak gebeurt, maar benut worden op de werkvloer. 


Allemaal verbetermogelijkheden die jou veel onnodig ziekteverzuim bespaart.


Wanneer je dát allemaal geregeld hebt en de interne processen qua verzuimbegeleiding eenmaal als een huis staan, dan is het moment daar om op zoek te gaan naar die perfecte bedrijfsarts of arbodienst die ook de laatste 20% onnodig verzuim wegneemt.


© Mark Idzinga


Mijn berichten in je inbox


Ontvang op onregelmatige basis mijn Verlaag-Verzuim-Voorgoed-tips. Laat hieronder je e-mailadres achter.

6.000+ mensen gingen je al voor!